Suomi on yhdestoista maajoukkueiden EM-kilpailun Superliigan avauspäivän jälkeen Tsheboksarissa. Suomen edellä 10. sijalla on Ruotsi 101 pisteellä ja takana Norja 60 pisteellä. Pohjoismainen kolmikko on siten putoamassa ykkösliigaan.
Kisaa johtaa Venäjä 186 pisteen saalilla. Toisena on Saksa 181 pisteellä ja kolmantena Ranska 175, 5 pisteellä. Britannia on neljäs (166,59) ja Puola viides (153).
Superliigan suomalaiset lajeittain:
Naiset:
100 metriä:
Milja Thureson avasi suomalaisten urakan juoksuradalla Tsheboksarissa maajoukkueiden EM-kisojen Superliigassa. Naisten 100 metrin ensimmäinen erä juostiin kovaan vastatuleen (- 4,3 m/s) eikä Thuresonin juoksu tuohon tuuleen toiminut juoksijan toiveiden mukaan. Thureson oli erässään kuudes ja kokonaistuloksissa kahdestoista ajalla 12,15.
– Kyllä se tuntui koko matkan, Thureson tuumi vastatuulesta.
Erän voitti Norjan Ezinne Okpareabo ajalla 11,79. Toisen erän ja samalla koko juoksun nopein oli britti Asha Philp ajalla 11,26. Toisessa erässä vastatuuleksi mitattiin 1,4 metriä sekunnissa.
400 metriä:
Katri Mustola jäi mietteliääksi Tsheboksarin 400 metrin juoksun jälkeen. Hän oli eränsä viides ja kahdessa erässä juostun kilpailun 12:s kesän kotimaisella kärkiajalla 55,00.
Juoksu ei hänen mukaansa kuitenkaan kulje kuten pitäisi.
– Joku tässä nyt on pielessä. Allergiaa epäillään, kun ei oikein tahdo jaksaa, Mustola totesi.
Mustolan harjoittelua vaikeutti syksyllä jalkapöydän rasitusmurtuma ja sittemmin penikkatautikierre. Rajun korvaavan harjoittelun kuurin saattelemana Mustola on kuitenkin päässyt juoksukuntoon.
– Nyt täytyy miettiä, että mitä tässä pitäisi tehdä, Mustola totesi.
Naisten 400 metriä voitti ranskalainen Floria Guei ajalla 51,55.
800 metriä:
Aino Paunonen sai itsestään kaiken irti naisten 800 metrillä. Hän pudotti ennätyksenä ja kauden kotimaisen kärkituloksen lukemiin 2.06,90, kun aiempi ennätys oli viime vuonna juostu 2.07,12.
Kovassa seurassa Paunosen ennätys toi kahdennentoista sijan.
– Alussa puski aika kova vastatuuli. Yritin vain roikkua muiden mukana ja se onnistui 600 metrin ajan. Sen jälkeen ei vaan voimat vielä riittäneet. Mutta kyllä oli mahtava juosta näin kovien naisten kanssa. Tietää mitä tulevaisuudessa haluaa, Paunonen totesi.
Tsheboksarin kilpailu oli Aino Paunoselle kesän kolmas 800 metrin startti ja tulokset ovat menneet juoksu juoksulta napakasti eteenpäin.
– Taso on noussut. Viime vuonna se 2.07 meni syyskesällä, nyt se alittui kesäkuussa. Syksyllä voi odottaa pari sekuntia parempaa tulosta.
Naisten kilpailun voitti ranskalainen Renelle Lamote ajalla 2.00,18.
3000 metriä:
Oona Kettunen oli yhdestoista 3000 metrillä ajalla 9.35,20. Juoksijan mukaan vointi on tuntunut huonolta perjantaista lähtien, eikä juoksu lähtenyt rullaamaan oikein missän vaiheessa.
– Eilisestä lähtien on tuntunut tosi huonolta, ja nyt kun juostiin tuollaisella taktiikalla, että oli hidas alku ja lopussa mentiin kovaa, se ei sopinut minulle lainkaan, koska takana ei ole oikein yhtään kovaa juoksemista, Kettunen totesi.
Kisan voitti Puolan Sofia Ennaoui ajalla 9.20,39.
400 metrin aidat:
Anniina Laitinen osasi ennakoina Tsheboksarin stadionin napakat tuulet ja juoksi 400 metrin aidoissa ennätyksensä ja kesän kotimaisen kärkituloksen 58,01. Se toi erässä neljännen ja kokonaiskilpailussa 10. sijan.
– Tiesin, että täällä on kovat tuulet, joten piti olla hereillä ja juosta oikealla rytmillä, kun tuulen puuska saattoi tulla mistä suunnasta vaan, Laitinen totesi.
Tuulesta huolimatta Laitinen pääsi ratakierroksen ensi kertaa läpi oikealla askelrytmillä: viisi aitaväliä 15 askeleella, sitten kaksi väliä 16 askeleella ja loppuun 17 askeleella.
Juoksu jätti kuitenkin Laitiselle hieman hampaan koloon.
– Pikkuisen olisi saanut mennä kovempaa, kun raja suoraan valintaan universiadeihin on 57,90, Laitinen tuumi.
Tsheboksarissa Laitisen ohjelmassa on vielä 4 x 400 metrin viesti, sen jälkeen hän kiitää sileän 400 metriä Turun Paavo Nurmi Gameseissa torstaina.
Naisten 400 metrin aitojen nopein Tsheboksarissa oli britti Eilidh Child ajalla 54,46, joka on kauden Euroopan tilaston kärkinoteeraus.
Kolmiloikka:
Lahden Eliittikisoissa ulkoratojen ennätyksensä 14,06 loikkineen Kristiinan Mäkelän jalat olivat Lahden kisan ja matkustamisen jäljiltä sen verran väsyneet, että Tsheboksarissa loikista uupui herkkyys. Mäkelä venytti kolmannellaan 13,88, joka riitti seitsemänteen sijaan.
– Jalat eivät toimineet yhtään. Yhden hyvän verryttelyjuoksun sain, Mäkelä totesi.
Seitsemäs sija ei ollut joukkuekilpailua ajatellen heikosti, mutta se ei ollut sitä mitä Mäkelä toivoi. Loikkaaja tunnusti, että myös ankara helle söi puhtia.
– Toivottavasti tämä oli kesän huonoin kisa. Seuraavaksi, kun saisi kilpailun, jossa sää on Lahden Eliittikisojen ja tämän kisan puolivälistä, Mäkelä tuumi.
Tsheboksarin kilpailun voitti kesän maailmantilaston kärkinainen Venäjän Jekaterina Koneva kisanennätyksellä 14,98. Tulos syntyi 2,3 metriä sekunnissa puhkuneeseen myötätuuleen.
3000 metrin esteet:
Camilla Richardsson oli naisten 3000 metrin esteissä viides kesän parhaallaan ja kauden kotimaisella kärkiajalla 10,03,02. Juoksija ihmetteli kuitenkin tukkoista tunnetta, joka alkoi helpottaa vasta viimeisellä kierroksella.
– Viimeinen kierros tuntui jo hyvältä, mutta luulen, että sekin oli enemmän sitä, että muut hyytyivät kuin, että minä olisin parantanut, juoksija tuumi.
– Treenit ovat menneet todella hyvin, mutta aika on tosi huono. En oikein ymmärrä miksi.
Kesän tilastovertailussa Tsheboksarin juoksijoiden kesken Richardssonin edellä oli kahdeksan juoksijaa, joten viides sija oli kaikkiaan onnistunut suoritus.
– Tom Andtbacka sanoi, että jos tuntuu alussa huonolta, keskity siihen, että yrität juosta kovaa kaksi viimeistä kierrosta, Richardsson kuvasi taktiikkaansa.
Vaasalainen kilpailee seuraavan kerran Turussa torstaina ja silloin tavoitteena on 9.50:n alitus.
Naisten estekisan voitti Saksan Gesa-Felicitas Krause ajalla 9.46,49.
Seiväs:
Neljän pudotuksen sääntö ei kiusannut Minna Nikkasen kilpailua Tsheboksarissa. Hän oli neljäs ylitettyään 425 ja 440 ensimmäisellään, mutta 450 oli tällä kertaa liikaa.
– Olisi ehkä pitänyt vaihtaa isompi seiväs, Nikkanen kertaili kolmea epäonnistunutta yritystään 450:sta.
– Tuuli tyyntyi ensimmäiseen yritykseen (450:stä), enkä ehkä osannut lukea tilannetta. Toinen hyppy meni läpi. Lisäsin sen jälkeen etäisyyttä kolmanteen ja viimeistään siihen olisi pitänyt vaihtaa seiväs.
Tsheboksarin kisa kertoi, että Nikkanen on sellaisessa iskussa, että hiljattain Lappeenrannassa syntynyt ulkoratojen SE 455 rikkoutuu, kun kaikki napsahtaa kilpailussa kohdalleen.
Seuraavaksi Nikkanen kilpailee torstaina Paavo Nurmi Gameseissa.
Voittoon Tsheboksarissa taivutti kokenut saksalainen Silke Spiegelburg sivuamalla kisaennätystä 475. Kotiyleisön raivokkaasti kannustama Venäjän Anzhelika Sidorova oli toinen 470:n ylityksellä.
Kiekko:
Takatuuli ja helle söivät pituutta naisten kiekkokaarista. Sanna Kämäräinen pysyi siitä huolimatta lähellä parin viimeisen kilpailunsa tasoa. Hän oli kolmas 58,53 kantaneella heitolla, kun ennen kisaa hän oli kuluvan kesän tulosvertailussa kilpailukaartin kuudenneksi paras.
– Erittäin hyvä tulos tuohon paikkaan, mutta taso oli kyllä heikko, kun vain yksi heitti yli 60 metrin, Kämäräinen viittasi ranskalaiseen Melina Robert-Michoniin, joka voitti kisan heitettyään 62,24.
– Tuuli ja helle varmaan haittasivat, kun tulostaso jäi noin vaisuksi, Kämäräinen aprikoi.
Lapinlahden Vedon heittäjä kilpailee seuraavaksi torstaina Turussa Paavo Nurmi Gameseissa.
– Siellä on tulossa hyvä kilpailu. Jos jaksan ja kroppa kestää, heitän sen jälkeen myös karnevaaleilla.
Keihäs:
Jenni Kankaan edellä kesän tilastovertailussa Tsheboksarissa oli kuusi heittäjää. Kilpailussa Kangas oli kolmas kiskaistuaan toisellaan 55,33. Hän pääsi mukaan neljännelle kierrokselle, mutta viimeinen heitto jäi hieman alle 53 metrin.
– Sijoitus oli hyvä. Harmittaa, että munasin sen neljännen heiton. Höntyilin, kun olin niin innoissani. Oli jo verryttelyssä sellainen tunne, että nyt klosahtaa, Kangas totesi.
Kankaan ennätys on hiljattain Alavudelle syntynyt 56,56. Hän harmitteli, että 12 heittäjän kisa eteni hitaasti.
– Minulle ei sovi tuollainen ”pitkäveteisesti” etenevä kisa. Ehtii liikaa miettiä heittojen välillä, Kangas tuumi.
Kangas kilpailee seuraavan kerran Pihtiputaalla karnevaalikilpailussa ensi viikon sunnuntaina.
Naisten keihäänheiton voitti Saksan Christina Obergföll jo viidettä kertaa. Hän heitti 61,69. Valko-Venäjän Tatsjana Haladovitsh oli toinen (61,08).
4 x 100 metriä
Naisten 4 x 100 metrin joukkue Milja Thureson, Jasmin Showlah, Anniina Kortetmaa ja Lotta Kemppinen sukelsi Superliigan viestissä kovaan seuraan, mutta ei hätäillyt tai hermoillut ja teki ajan 45,06.
– Se oli hyvin joukkueelle, joka ei ole ennestään tuttu. Pysyttiin vaihtoalueiden sisällä, eikä mennyt aikaa hukkaan, Showlah summasi nelikon juoksua.
– Joukkue on vielä todella nuori, joten siinäkin mielessä hyvin, joukkueen 26-vuotias ”nestori” muistutti.
Viesti jätti hyvän mielen myös Thuresonille, joka joutui epäonnekseen pinkomaan henkilökohtaisen sata metriä 4,3 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.
– Nyt ei ollut vastusvetoa kuten satasella, Thureson veisteli.
Naisten viestissä parasta vauhtia piti Ukraina ajalla 42,50, joka on kisaennätys. Venäjä oli toinen ajalla 42,99.
Miehet:
100 metriä:
Ankara vastatuuli teki 100 metrin juoksusta taistelun myös Samuli Samuelssonille. Hän oli eränsä viides ja kahden erän kilpailun kokonaistuloksissa 10:s ajalla 10,85. Samuelssonin erässä vastainen hönki 3,4 metriä sekunnissa.
– En ole mikään vastatuulijuoksija ja jäin kyllä lähdössäkin, Samuelsson kertaili.
Samuelsson, 19, juoksi kesäkuun alussa myötätuulessa (+2,1 m/s) 10,43 ja Lahden Eliittikisoissa koleaan ja tuulettomaan säähän 10,55.
Tsheboksarissa Samuelssonin erän voitti italialainen Massimiliano Ferraro ajalla 10,56.
Kilpailun nopein oli toisen erän voittanut ranskalainen Christophe Lemaitre. Hän nousi mainiossa taistelussa britti Richard Kiltyä vastaan voittoon ajalla 10,26. Kilty ehti maaliin ajassa 10,35. Vastatuulta erässä oli 1,7 metriä sekunnissa.
400 m:
Jani Koskelan toiveet tulosrajan rikkomisesta 22-vuotiaiden EM-kisoihin haihtuivat Tsheboksarissa etusuoran vastatuuleen. Koskela oli erässään kuudes ja kahdessa erässä käydyn kilpailun kokonaistuloksissa 12:s ajalla 48,36.
– Olen nopeustyyppiä, joten yritin hyödyntää takasuoran myötäisen, juoksun hyvin aloittanut Koskela sanoi.
Juoksun loppu vastatuulessa oli Koskelalle kuten monelle muullekin rankka taisto.
Tsheboksarissa Koskela juoksee vielä 4 x 400 metrin viestin. Sen jälkeen hän käy EM-rajan kimppuun Turussa Paavo Nurmi Gameseissa.
Varttimailin nopein mies Superliigassa oli britti Jarryd Dunn ennätyksellään 45,09.
1500 m:
Ilari Piipponen teki mitä tehtävissä oli kovassa eurooppalaisessa seurassa Superliigan 1500 metrillä. Piipponen oli hyvissä taisteluasemissa aina kisan viimeiselle kierrokselle asti. Sitten kiritaistelun alettua, 200 metriä ennen maalia hän joutui tyytymään kahdenteentoista sijaan ajalla 3.55,18.
– Vähän innostuin liikaa. Olisi pitänyt odottaa pidempään, Piipponen totesi omasta kiristään.
Piipposelle kilpailu oli kuitenkin mainio kansainvälinen koitos matkalla kohti Kalevan kisoja, jonne hän tähtää kuntoaan.
Seuraavaksi Piipponen juoksee Turun Paavo Nurmi Gamesissa.
Tsheboksarin helteessä 1500 metriä oli täydellinen taktiikkakilpailu, jonka Venäjän Valentin Smirnov voitti ajalla 3.52,03.
5000 m:
Arttu Vattulainen totesi, ettei jäänyt paljon kerrottavaa Superliigan 5000 metrin kilpailun jälkeen. Vattulainen sinnitteli kesän ensimmäisen ratavitosen aikaan 14,44,08 ja kukisti yhden kanssakilpailijan, joten joukkuekilpailua ajatellen työt tulivat tehdyksi.
Ankara 30 asteen helle teki Vattulaiselle juoksusta yhden pitkän ylämäen.
– Kymppi varmaan painoi vielä jaloissa. Tuoreena olisi voinut juosta kovempaa, mutta ei se sijoitusta olisi parantanut, Vattulainen tuumi.
Vattulainen viittasi hiljattain Hollannissa juoksemaansa 10 000 metrin kilpailuun, joka kulki kesän kotimaiseen kärkiaikaan 29.47,19.
Tsheboksarissa 5000 metriä voitti ranskalainen Mourad Amdouni, joka piti kirissä takanaan kokeneen espanjalaisen Jesus Espanan. Amdounin voittoaika oli 14.04,63 ja Espanan 14.05,09.
400 metrin aidat:
Oskari Mörö teki Tsheboksarissa minkä edellispäivänä lupasi. Hän totesi, että kesän parhaassa kilpailukelissä tule kesän tähän asti paras tulos. Mörö voitti eränsä ja oli neljäs Superliigan kilpailussa kauden parhaallaan 50,07.
– Ajallisesti hyvä kilpailu, mutta teknisesti ei mikään mullistava. Alussa oli vielä aitojen kolhimista. Aitojen ylitykseen, kun saa terävyyttä, jo sillä lähtee ajasta pois, Mörö totesi.
Mörö käytti takasuoran myötätuulen hyväkseen ja eteni viisi ensimmäistä aitaväliä 13 askeleella, joka loi pohjan hyvälle ajalle. Juoksijan mukaan vastatuuli iski sitten viimeisessä kaarteessa ja loppusuoralla.
– Nyt täällä 4 x 400 metrin viesti ja sitten Turussa 400 metrin aidat torstaina. Paavo Nurmi Gameseissa on todella hyvä kilpailu, Mörö hehkutti.
Voittoon Tsheboksarin 400 metrin aitakilpailussa juoksi Venäjän Denis Kudrjavtsev kisojen ennätysajalla 48,66.
Korkeus
Jussi Viita oli miesten korkeuskisan yhdestoista ylitettyään 209. Viidan kauden paras on 214. Hän yritti Tsheboksarissa kolmesti tuosta korkeudesta, mutta ei onnistunut.
Kilpailun voitti venäläinen Danijil Tsyplakov, joka teki ennätyksensä 233. Hän voitti aiemmin talvella EM-hallien mestaruuden.
Pituus:
Kristian Pulli ponkaisi Tsheboksarissa hyvään myötätuuleen käydyssä pituushypyssä seitsemänneksi 769 ( +1,6 m/s) kantaneella hypyllä.
– Olosuhteet olivat ihan hyvät, mutta tulin ehkä liian kovaa lankulle, enkä oikein ehtinyt tekemään mitään, Pulli kertaili.
Pullin mukaan vasta kahdella viimeisellä kierroksella hyppyyn löytyi alkoi löytyä jujua, mutta alastulo tökki hieman kaikissa hypyissä.
– Nyt olisin ehkä tarvinnut enemmän hyppyjä, Pulli totesi.
Pulli kisaa seuraavaksi Jämsän karnevaaleilla viikon päästä.
Tsheboksarin kovatasoisen pituuskisan voitti Venäjän Aleksandr Menkova, joka liiteli 826 (+2,0 m/s). Ranskan Kafetien Gomis oli toinen samalla tuloksella.
Kuula:
Arttu Kangas oli kuularingissä seitsemäs tuloksella 18,76. Hän piti tilastosijoituksensa kuluvan kesän tilastovertailussa, mutta ei ollut tyytyväinen tulokseen.
– Vähän alakanttiin meni. Yli 19 metrin tulosta hain, mutta en saanut työntöön sellaisia jenkoja. Liikaa tuli perussuorituksia, Kangas tuumi.
Voittoon työnsi kauden maailmantilaston kakkonen Saksan David Storl 21,20 kantaneella työnnöllä.
Moukari:
Tuomas Seppäsen edellä kesän tilastovertailussa oli Tsheboksarissa seitsemän heittäjää. Porilainen nappasi kilpailusta 10. sijan, joka tuli heittäjän mukaan väkisin runtatulla heitolla, joka kantoi 70,94. Seppäsen kesän paras on 73,46.
– Kisa lähti vähän huonosti liikkeelle, Seppänen harmitteli.
Ensimmäinen kilpailuheitto, jossa Seppäsen mukaan ”oli ainesta”, osui hieman verkkoon, eikä toinenkaan onnistunut sen paremmin.
– Harjoituksissa on tullut helpolla heitolla sellainen 72 metriä, mutta nyt piti sitten väkisin runtata tulos sillä kolmannella heitolla. Turussa jatketaan torstaina. Siellä pitää heittää paremmin.
Maailmanmestari Pawel Fajdek vei kilpailun voiton Puolaan kisaennätyksellä 81,64.
4 x100 metrin viesti
Elmo Lakka, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson ja Ville Myllymäki pinkoivat 4 x 100 metrin viestissä mainion ajan 39,45.
– Onkohan koskaan viestikautta aloitettu näin hyvällä ajalla, Myllymäki ihasteli.
Vastaus lienee ei, sillä tulos vie nelikon kaikkien aikojen kotimaan tilastossa kolmanneksi. Tsheboksarin juoksu ei ollut ryhmältä täydellinen, mutta nasahti koko lailla kohdalleen.
– Ei hyvä eikä huono. Reaktio olisi voinut olla parempi, mutta otin lähdön varman päälle, Lakka totesi.
– Vähän meni päälle, Samuli sai juosta. Ei mikään nappivaihto, Ahlfors kertasi omaa vaihtoaan Samuelssonin kanssa.
– Merkistä läksin ja kaarrejuoksu meni hyvin. Minun ja Villen vaihto oli hyvä, Samuelsson jatkoi.
Myllymäki oli tyytyväinen ankkuriosuuteen. Juoksu kulki jo eri tapaan kuin perjantaina vastatuuleen juostulla 100-metrisellä.
– Vähän kolistelin alussa italialaisen kanssa yhteen, mutta nyt juoksu oli jo rennompaa. Pikku hiljaa se alkaa jo mennä, Myllymäki tuumi.
Viestin nopein oli Britannian nelikko ajalla 38,21, joka mestaruuskisojen ennätys. Ranska oli toinen (38,34) ja Italia kolmas (38,71)
Tulokset: http://www.european-athletics.org/index.html