Kiekonheittäjä Sanna Kämäräisen Heittämällä paras 2020 -projektiin kuuluva mentorointiohjelma Huippurinki kokoontui ensimmäisen kerran Tampereella.
– Mentoroinnin ytimessä on henkinen suorituskyky. Tässä käsitellään asioita elämän hallinnasta optimaalisen kisavireen löytämiseen, Kämäräinen kertoo.
Vuoden 2019 Huippuringissä ovat pikajuoksija Anna Hämäläinen, aiturit Nea Mattila ja Ellinoora Karvinen, kilpakävelijä Enni Nurmi, kiekonheittäjä Vilma Paakkala, kestävyysjuoksija Salla Laukkanen ja keihäänheittäjä Elina Kinnunen.
– Minun tavoitteena on luoda puitteet, joissa urheilija saa olla oma itsensä, ja jossa on vapaus puhua ihan kaikesta. Rakennetaan ilmapiiri, jossa kannustetaan toinen toista ja tavoitellaan rohkeasti isojakin asioita, Kämäräinen sanoo.
Kämäräinen opastaa ja kannustaa urheilijoita tekemään mentaaliharjoittelusta rutiinin samalla tavalla kuin mitä fyysinen harjoittelu on.
– Jaan kaiken osaamiseni ja kokemukseni näille nuorille. Olen todella innoissani ensimmäisen tapaamisen jälkeen, ja iloinen huomatessani miten urheilijat pystyvät heti ammentamaan myös toisensa kokemuksista, Kämäräinen sanoo.
Hämäläinen: Meillä on mahtava porukka
Kämäräisen ohjelmaan haki 42 urheilijaa. Mukaan pääsi seitsemän 18-24-vuotiasta urheilijaa.
– Heitä yhdistää sisäinen palo urheiluun, halu menestyä ja kasvaa parhaaksi versioksi itsestään. En ehkä koskaan ole tehnyt mitään niin vaikeaa, kun jouduin sanomaan monelle upean hakemuksen tehneelle, ettei hän tullut valituksi, Kämäräinen muistelee.
Ensimmäiseen tapaamiseen pääsi paikalle viisi urheilijaa. Poissa olivat EM-maastoissa kilpaillut Salla Laukkanen ja harjoittelemassa ollut Elina Kinnunen. Kaikille paikalla olleille tilaisuus oli antoisa.
– Uskon, että tästä tulee jotain hyvää. Meillä on mahtava porukka kasassa, jossa pystymme tukemaan toinen toistamme. Sannan tiedoilla ja taidoilla opitaan paljon uutta itsestämme ja käsittelemään eri tilanteita, Anna Hämäläinen totesi.
Enni Nurmi ja Vilma Paakkala olivat samoilla linjoilla.
– Kun näin, että Sanna oli perustamassa tällaista tiimiä, en epäröinyt hetkeäkään hakemuksen lähettämistä. Sanna oli jo auttanut ja kannustanut minua aikaisemmin. Heti huomasin, kuinka paljon Sannalla on annettavaa ja minulla kehitettävää, Nurmi sanoo.
– Uskon, että pystytään porukalla kannustamaan toisiamme eteenpäin ja kehittämään itseämme urheilijoina, Paakkala komppasi.
Nea Mattila koki, että päivän mittaan tuli paljon uutta asiaa.
– Odotan eniten mielikuvaharjoittelun ja henkisten työkalujen kehittämistä urheiluun ja kisatilanteisiin, Mattila sanoo.
– Oli tosi mielenkiintoinen ja kiva päivä. Ihanaa, että Sanna jaksaa uskoa meihin ja kannustaa meitä, Karvinen kiitteli.
Huippu-urheilijaksi kasvetaan
Kämäräisen mukaan mentorointi tapahtuu jatkossa netin välityksellä kerran kuukaudessa, ja aina tietyn teeman ympärillä.
– Tavoitteena on hyvinvoiva ja menestyvä urheilija. Tässä rakennetaan mentoroinnin mallia, joka on monistettavissa muihin lajeihin. Minun visiossa Suomessa on tulevaisuudessa monta Huippurinkiä. Huippu-urheilijaksi ei nimittäin synnytä, vaan kasvetaan, Kämäräinen sanoo.
Kämäräinen sanoo, ettei vielä ole päässyt tavoitteeseensa Heittämällä paras 2020 -projektin yhteistyökumppanien hankinnassa, mutta vastaanotto yrityksissä on ollut positiivinen.
– Osa projektin rahoituksestahan menee stipendeinä Huippuringille. Yhteistyökumppaneiden etsintä jatkuu, mutta halusin laittaa mentorointiohjelman pyörimään jo nyt. Minulla on tunne, että tässä tehdään nyt jotain todella tärkeää, Kämäräinen sanoo.