Lajikarnevaalit käynnissä: Pihtiputaan keihäskoulusta oppia ja lisämetrejä

Lajikarnevaalit käynnissä: Pihtiputaan keihäskoulusta oppia ja lisämetrejä

Salla Koskimäen ja Roosa Jälkön ei tarvitse miettiä, mikä on paras keihäskarnevaalien keihäskoulussa Pihtiputaalla saatu neuvo.

– Heittoon pitää saada rentoutta. Sitä tulee toistojen kautta, Koskimäki tietää.

– Tukijalan pitää olla tarpeeksi kauan maassa ja tarpeeksi kaukana viivasta, Jälkö komppaa.

Koskimäen, 14, ja Jälkön, 14, tapaan keihäänheiton saloja Pihtiputaalla opiskelee liki 190 hengen ryhmä. Mukana on nuoria myös Britanniasta, Irlannista, Ruotsista ja Tanskasta. Vastaavia lajikouluja on meneillään seitsemällä paikkakunnalla eri yleisurheilulajien karnevaaleilla.

– Tänä vuonna leirin opetuksena teemoina ovat suorituksen rentous ja ja pitkäjänteinen harjoittelu, eli nyt rakennetaan ajatusta sille, että nuorilla olisi omat tavoitteet vuodelle 2020, sanoo keihäskoulun rehtori Ilpo Hanhisalo.

– Keihäskoulun opetuksessa korostuu monipuolinen lajiharjoittelu, mutta sen lisäksi on paljon oheisharjoittelua koordinaatioista aina metsälenkkeihin ja nuorimmille risujen heittelyyn.


dsc_0622.jpg

– Opetuksena teemoina ovat suorituksen rentous ja ja pitkäjänteinen harjoittelu, sanoo keihäskoulun rehtori Ilpo Hanhisalo (oikealla). Kuva: Juha Janhonen

,

Koskimäki ja Jälkö ovat ensi kertaa keihäskarnevaalien lajikoulussa. Kumpikin on viihtynyt mainiosti.

– Leiri on ollut mukava. Porukkaa on paljon, ja mukana on nuoria myös ulkomailta, joka on hieno asia, Koskimäki sanoo.

– Olen itse moniottelija. Olen kilpaillut karnevaaleilla kolme tai neljä kertaa, mutta nyt olen ensimmäistä kertaa täällä leirillä. Ajateltiin tulla leirille, kun ajatuksena on heittää keihästä vähän enempi. Täällä, kun hiotaan tekniikkaa, ja sitten treenataan, voisi tulla lisää niitä metrejä.

Koskimäellä on tältä kesältä plakkarissa jo oman ikäluokan pe-tulos 49,86. Karnevaalien juniorikilpailusta tuli 15-vuotiaiden kakkossija.

– Keihäs on minulle luultavasti toinen laji sitten SM-kisoissa. Toinen on moukari, Koskimäki sanoo.

,


pihtipudas-_lepik_sulev_koskimaki_salla_jalko_roosa_wirkkala_teemu.jpg

Salla Koskimäki ja Roosa Jälkö kuntopallotreenin päätteeksi yhteispotretissa ohjaajiensa Sulev Leipikin ja Teemu Wirkkalan kanssa.

,

Jälkö: Täältä saa hyvää opetusta

Hyvin on viihtynyt keihäskoulussa myös Jälkö. Koskimäen tapaan hän tulee haastatteluun kuntopallotreenistä, jota vetävät virolainen ex-keihäänheittäjä Sulev Lepik ja olympia- ja MM-finalisti Teemu Wirkkala, joka nähdään kilpakentille kuluvan kesän kisoissa.

– Tultiin isän ja pikkusiskon kanssa leirille, kun täältä saa hyvää opetusta ja oppii uusia asioita tekniikasta, Jälkö sanoo.

Jälkö harrastaa keihäänheiton ohella lentopalloa ja salibandyä.

Tykkään urheilusta tosi paljon. Melkein joka ilta on harkat. Keihästä aloin heittää, kun koetin sitä noin 10-vuotiaana ja se onnistui hyvin.

– Tälle kesälle oli tavoitteena 40 metriä , mutta sain sen rikki, Jälkö kertoo. Hän heitti kesäkuun alussa Turussa 40,17.

Leipikin ja Wirkkalan ohella nykyisistä ja ex-heittäjistä Pihtiputaalla oppia jakaa muiden muassa Kimmo Kinnunen. Aikuisryhmän rehtorina toimii Mauri Auvinen. Harjoittelussa keskitytään toiminnallisuuteen, mutta tarjolla on myös teoriaa, kuten valmentaja Petteri Piirosen luento lajitekniikasta.

,


_mg_0282.jpg