Parayleisurheilun SM-hallikilpailuissa Pajulahdessa ei näkynyt kirkkaimpia suomalaistähtiä, mutta ainakin eräs mielenkiintoinen nuori ratakelaajanalku. Hämeenlinnan Tuuloksesta kotoisin oleva Jesse Anttila, 17, kelaa samassa T54-luokassa kuin Leo-Pekka Tähti ja on myös viisinkertaisen paralympiakultamitalistin ensimmäinen valmennettava.
– Olen nyt pyöreästi kahdeksan kuukautta harrastanut ratakelausta. Sitä ennen pelasin seitsemän vuotta pyörätuolikoripalloa. Pyörätuolikoriksessa oltiin maajoukkueessa Lepen kanssa huonekavereita, ja hän sitten pyysi minua kokeilemaan kelausta, kun totesi että minussa voisi olla potentiaalia. Sitten lähdettiinkin hakemaan minulle Tanskasta kelaustuolia ja nyt olen täällä kisaamassa ja kuulun nuorten paralympiaryhmään, Anttila sanoi.
Tähti, jonka urheilu-ura jatkuu edelleen, on käynyt valmentajakoulutuksen Kuortaneen Urheiluopistolla.
– Yhteistyömme on tiivistä kännykän välityksellä. Silloin tällöin, kun minun koulunkäyntini ja Lepen urheilun puolesta on aikaa, niin pyritään tapaamaankin. Viime kesänä päästiin jo treenaamaan yhdessä ja tänä vuonna sitten lisää, Anttila kertoi.
– Tälle vuodelle tavoitteena voisi olla päästä kotimaan kilpailuihin haastamaan suomalaiskelaajia. Tulostason osalta 100 metrin kelauksessa ehkä 17 sekuntia tai vähän alle voisi olla realismia, mutta kun saa kisalähtöjä lisää, niin siinä tuloksetkin kehittyvät, Anttila totesi.
Ojan terveysongelmat takana päin
Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja oli tyytyväinen vuoden ensimmäiseen pituuskisaansa ja tulokseensa 420 sokeiden T11-luokassa.
– Olen edellisen kerran hypännyt pituutta elokuussa, ja sitten minulla oli monen kuukauden treenitauko. Ennen näitä kisoja olen treenannut yhteensä viisi kertaa, joista kaksi oli pituustreenejä. Tavoite oli päästä yli neljän metrin, mitä en vielä treeneissä saanut hypättyä, joten tämä meni kyllä yli odotusten, Oja totesi.
– Viime kautta vaivanneet terveysongelmat jäivät syyskuussa leikkauspöydälle, hän jatkoi viitaten refluksitautiin, joka teki treenaamisesta ajoittain erittäin piinallista.
– Elokuussa on EM-kisat, jotka ovat tämän kauden päätavoite. Toistaiseksi kroppa on ainakin hyvässä kunnossa, joten eiköhän tämä kausi tule menemään ihan mainiosti, Oja linjasi.
Keilanheitosta uusi menestyslaji?
Pajulahden SM-kilpailuissa oli mukana näytöslajina suomalaisittain hieman eksoottisempi parayleisurheilulaji keilanheitto, johon osallistui kaksi F51-luokan urheilijaa: paremmin pyörätuolicurlingin pelaajana tunnettu Sari Karjalainen ja pyörätuolirugbymaajoukkueesta tuttu Anna Pasanen.
– Katselin viime kesänä parayleisurheilun MM-kisoja Lontoosta ja huomasin, että tuohan on hyvä laji tetroille (neliraajahalvaantuneille). Sen jälkeen googlettelin lisätietoa, hankin keilat ja elokuussa sitten ekan kerran heittelin, kertoi rovaniemeläinen Karjalainen.
– Minun tavoitteeni on maailmanennätys, en minä sen vähempää, toteaa Karjalainen, jonka tulos Pajulahdessa jäi aika lailla tarkalleen kymmenen metriä Yhdysvaltain Rachael Morrisonin ME-tuloksesta 23,82, mutta toisaalta aktiivista harjoittelua Karjalaisella on takana vasta lyhyen aikaa.
Lauri Jaakkola