Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander teki kesän kisoissa oivaa jälkeä: Euroopan nuorten olympiafestivaaleilta Unkarin Györistä heltisi 2000 metrin esteissä pronssi. Iisalmessa hän voitti estejuoksun ohella 16-vuotiaiden 1500 ja 3000 metriä.
Kilpailukauden Petäjäveden juoksija-hiihtäjälahjakkuus päätti Tukholman Ruotsi-ottelussa estekisan voittoon ennätyksellään 6.03,13 ja vauhditti sitten 1500 metriä, jolla Niklas Heikkilä nousi komeaan kirivoittoon. Helander ennätysten sarja kauden jälkeen on: 4.01.71 (1500 m), 8.41,19 (3000 m), 6.03,13 (2000 m ej) ja 33.20 (10 km).
Millaisia ajatuksia kilpailukausi jätti?
– Pääkilpailut, SM-kisat, Unkarin kilpailu ja Ruotsi-ottelu menivät ihan nappiin. Kausi oli kokonaisuudessaan hyvä.
Mitkä olivat kauden huippuhetket?
– Unkarin reissu ja Ruotsi-ottelu kauden päätteeksi. Se oli tosi hieno tapahtuma. Unkarin EYOF oli pitkä reissu. Sai odotella kauan, kun oma laji oli vikana päivänä, mutta paljon tuli uusia kavereita ja kokemuksia. Itse kilpailun olin Unkarissa suunnitellut niin, että menen vetämään, jos kukaan muu ei sitä tee ja niin kävi. Lopussa kaksi kaveria nousi ohi. Sinnittelin perässä, mutta kaaduin viimeisellä esteellä, enkä päässyt hopeataistoon, mutta olin tyytyväinen pronssiin.
Mikä jäi kaudesta kaivelemaan?
– Ehkä se, että 3000 metrillä en saanut huippukisaa. Aikaan jäi parantamisen varaa.
Kuinka tulit aloittaneeksi yleisurheilun?
– Harrastin hiihtoa ja kävin maastojuoksukisoissa. Sieltä joku houkutteli minut JKU:n kestävyysjuoksuryhmään. Menin sinne 11-vuotiaana, mutta kävin aluksi vain harjoittelemassa. Ekan kisan juoksin kesällä 12-vuotiaana.
Oletko harrastanut muita lajeja?
– Harrastan edelleen täysillä hiihtoa talvella ja juoksua kesällä. Hiihdossa vapaa on minulle parempi tyyli. Siinä joutuu tekemään jaloilla enemmän työtä, kun perinteinen on enemmän tasatyöntöä. Talven päätavoite on menestyä nuorten SM-hiihdoissa.
Kuinka usein viikkotasolla treenaat pk-kaudella?
– Harjoituskertoja on viikossa 9-10. Juoksukilometrejä ei tule paljon, ehkä 60, kun tulee tehtyä myös hiihtotreeniä. Harjoitustunteja viikossa on noin 10.
Millainen on tavallinen syksyn treeniviikkosi?
- Olen Schildtin lukiossa (Voionmaan toimipiste) ja siellä meillä on aamutreenejä. Maanantain aamuharjoituksissa on yleensä tekniikkaa, aitoja ja nopeutta. Illalla 10 on kilometrin pk-juoksu ja lihaskuntoa. Tiistaina aamutreeneissä on voimaa punttisalilla ja illalla valmentajani Ari Nummelan ryhmän yhteistreenit, yleensä nopeutta.
– Keskiviikkona on 10 kilometrin pk-lenkki ja päälle lihaskuntoa. Torstain aamutreeneissä on voimaa. Illalla Arin ryhmässä juostaan pidempiä vetoja. Perjantaina on pk-harjoitus (10 km) ja lauantaina 1-2 treeniä: esimerkiksi aamu- lenkki ja iltapäivällä vaikka pidempiä vetoja. Sunnuntaina on pitkä lenkki: juosten se on 15 kilometriä, mutta usein 2 tuntia sauvakävellen tai pyöräillen.
Mikä on lempiharjoituksesi?
– Tykkään juosta intervalleja ja pitkiä vetoja, jos on hyviä kavereita mukana. Ne ovat minun suosikkejani.
Kuinka tarkkaan mietit ravintoasioita tai yöunien pituutta?
– Syön ihan tavallista terveellistä ruokaa. Menen nukkumaan ajoissa, koska minulla on puolen tunnin bussimatka kouluun ja sen takia pitää herätä aikaisin. Pyrin menemään nukkumaan ennen kymmentä.
Kuinka valmistaudut kilpailuun henkisesti?
– Pyrin tekemään kisapäivänä kaiken aika samalla tavalla: pakkaan kisakamat ja yritän hakea hyvän keskittymisen ja tsempin hyvissä ajoin. Kun tulen kisa- paikalle, keskityn vain kisaan, en mihinkään muuhun.
Mihin tähtäät ensi kesänä?
– 17-vuotiaiden EM-kisat on tavoitteena. Viime kesänä esteet oli paras matka, mutta sileätkin kiinnostavat.
Mikä on parasta kestävyysjuoksussa?
– Tilastot kiinnostavat ja ennätysten rikkominen, mutta minua kiinnostaa myös sellainen pidemmällä aikavälillä, eli useamman vuoden aikana kehittyminen.
Mitä muita lajeja seuraat kuin yleisurheilua ja hiihtoa?
– Pallopelejä tulee seurattua, mutta kaikki urheilu kiinnostaa. Ehkä jääkiekko eniten noista muista, kun pelasin sitä nuorempana.
Mikä yksittäinen jonkun muun tekemä urheilusuoritus, joka on jäänyt mieleen?
– Mo Farahin arvokisajuoksuja on ollut tosi hienoa seurata.
Jos et olisi yleisurheilija tai hiihtäjä, mikä olisi lajisi?
– Se olisi varmaan joku kestävyyslaji, ehkä joku triathlon tai pyöräily.
Paras neuvo jonka olet urheiluun liittyen saanut?
– Menet kisoihin ja teet siellä parhaasi, se riittää. Ei kannata asettaa liian kovia tavoitteita. Olen huomannut, että se toimii. Neuvo on peräisin vanhemmiltani.
Mikä kiinnostaa urheilun ulkopuolella?
– Lukeminen ja varsinkin urheilijoiden elämänkerrat, ulkoilu ja kalastus.
Mitä et tekisi mistään hinnasta?
– En hyppäisi korkealta kalliolta veteen.
Kun haluat rentoutua, mitä teet?
– Luen kirjaa, ulkoilen ja puuhastelen pihalla.
Lempileffa?
– Forrest Gump.
Mikä kirja on tehnyt vaikutuksen?
– Luin juuri uuden Paavo Nurmen elämänkerran. Se oli hyvä.
Lempiruoka ja juoma?
– Lohi ja perunamuusi, ylipäätään kalaruoka on minusta hyvää. Juomana on mummon marjamehu.
Juttu on julkaistu aiemmin Suomen Urheiluliiton Spurtti News –nuorisoyleisurheilujulkaisussa.