Vuonna 1992 ensimmäisen kerran myönnetyt Sinetit kertovat laadukkaasta seuratoiminnasta. Suomen Urheiluliitto on myöntänyt liiton historian 40. ja 41. Sinetit Ilmajoen Kisailijoille ja Kaipolan Vireelle (kuvassa).
Kaipolan Vire sai Sinetin tänään sunnuntaina vietetyssä kesäkauden päätöstilaisuudessa. Sinetin luovutti SUL:n aluepäällikkö Tapio Rajamäki. Vastaanottajina olivat Kaipolan Vireen yleisurheilujaoston puheenjohtaja Miia Keskinen ja seuran puheenjohtaja Jarmo Sanaslahti.
– Kaipolan Vireessä on ollut jo pitkään erittäin vahva tekemisen meininki. Koska seuran asiat olivat erittäin hyvällä mallilla, kannustin heitä hakemaan Sinettiä. Vireen toimintaan on tullut viime vuosina mukaan uutta ja innostunutta porukkaa, jota on myös koulutettu ahkerasti yleisurheiluohjaajiksi, Rajamäki kertoo.
Rajamäen mukaan Kaipolan Vire on järjestänyt vuosi toisensa jälkeen mm. erittäin laadukkaat yleisurheilukarnevaalit.
– Ensi vuonna Jämsässä järjestetään pituus- ja kolmiloikkakarnevaalien lisäksi myös kestävyysjuoksu- ja kävelykarnevaalit, Rajamäki kertoo.
Opettavainen prosessi
– Pari vuotta sitten yleisurheilujaostomme kokoonpano uudistui lähes kokonaan. Sen jälkeen olemme tehneet paljon uudistuksia seuratoimintaan ja pyrkineet tekemään siitä kaikin tavoin laadukasta. Olemme mm. organisoineet seuraan lisää harjoitusryhmiä, kouluttaneet uusia ohjaajia sekä järjestäneet omia tapahtumia, leirejä ja monia yleisurheilukilpailuja, Miia Keskinen toteaa.
Hän jatkaa, että sinetin saamiseksi tehdyn seuratoiminnan käsikirjan kokoaminen oli opettavainen prosessi.
– Se myös osoitti, että kehitettävää on edelleen, esimerkiksi viestinnässä. Pidän Sinettiä arvokkaana tunnustuksena tehdystä työstä, Keskinen toteaa.
Kehityskohteet esiin
Viime vuoden viime metreillä Sinetin saanut Ilmajoen Kisailijat on seuran yleisurheilujaoston puheenjohtajan, Heikki Hietaharjun mukaan laadukasta seuratyötä tekevä kasvattajaseura.
– Ilmajoen Kisailijoilla on noin 130 lisenssisurheilijaa. Harrastus- ja harjoitusryhmiä on pikkulapsista 17-vuotiaisiin asti. Sen jälkeen seudulta lähdetään yleensä opiskelemaan muualle, jolloin seurakin monesti vaihtuu, Hietaharju kertoo.
Heikki Hietaharjun mukaan lisenssin hakuprosessi vaati seuralta systemaattista työtä ja hajallaan olevan tiedon kokoamista yksiin kansiin. Se osoitti myös kehityskohteet.
Käsikirja selkeyttää toimintaa
– Tiedottamisessa meillä on edelleen petrattavaa, sillä se on jäsenille erittäin tärkeää. Sinetin hakuprosessin myötä kaikki oleellinen tieto seuran toiminnasta on koottu käsikirjaksi, joka on seuran nettisivuilla vapaasti luettavissa. Se on työkalu, jonka avulla pyrimme selkeyttämään seuratoimintaa, Hietaharju sanoo.
SUL:n aluepäällikkö Tapio Rajamäki sanoo, että Ilmajoen Kisailijoista huokuu hyvä yhteishenki.
– Laadukas nuorisotyö näkyy mm. siinä, että Ilmajoen Kisailijat on vuodesta toiseen Seuracupin finaalissa. Seura on kouluttanut ahkerasti uusia yleisurheiluohjaajia ja tehnyt yhteistyötä yli seurarajojen. Kisailijoiden avoin ja kannustava ilmapiiri on eduksi koko lajille, Rajamäki kiittelee.
https://www.yleisurheilu.fi/seurat/tuki-seuroille/sinettiseurat
SUL sinettiseurat
1. Espoon Tapiot
2. IK Falken
3. Ilmajoen Kisailijat
4. Janakkalan Jana
5. Jyväskylän Kenttäurheilijat
6. Hämeenlinnan Tarmo
7. Kaipolan Vire
8. Kajaanin Kipinä
9. Kankaanpään seudun Leisku
10. Karhulan Katajaiset
11. Kaustisen Pohjan-Veikot
12. Kenttäurheilijat -58
13. Kerimäen Urheilijat
14. Keski-Uudenmaan Yleisurheilu
15. Lahden Ahkera
16. Lapuan Virkiä
17. Lempäälän Kisa
18. Leppävirran Viri
19. Länsi-Uudenmaan Urheilijat
20. Mikkelin Kilpa-Veikot
21. Mäntyharjun Virkistys
22. Naantalin Löyly
23. Nakkilan Vire
24. Noormarkun Nopsa
25. Oulun Pyrintö
26. Pyhäselän Urheilijat
27. Raahen Vesa
28. Raision Kuula
29. Riihimäen Kisko
30. Salon Vilpas
31. Seinäjoen Seudun Urheilijat
32. Tammelan Ryske
33. Tampereen Pyrintö
34. Teuvan Rivakka
35. Turun Weikot
36. Urjalan Urheilijat
37. Valkeakosken Haka
38. Vantaan Salamat
39. Veikkolan Veikot
40. Viipurin Urheilijat
41. Vammalan Seudun Voima