Kuulantyöntäjä Arttu Kangas liittyi Tukholman Ruotsi-ottelussa hakaurheilijoiden joukkoon. Hän päätti kauden maaotteluvoittoon ja nousi samalla hakaurheilijaksi numero 334.
– Hakaurheilijan-titteliä on jaettu jo pitkään. Hienoa päästä mukaan tuohon joukkoon. Se on kunnianosoitus. Arvostan sitä, Kangas sanoo.
Kangas kuuluu nyt samaan joukkoon kuin hänen kokenut valmentajansa, ex-huippumörssäri Matti Yrjölä, joka on hakaurheilija numero 142.
Hakaurheilijajärjestelmä syntyi Suomen Urheiluliitossa 1960-luvulla. Siinä urheilija saa hakaurheilijaspisteitä kilpailumenestyksestä, kuten yleisen sarjan Suomen mestaruudesta, maaotteluista sekä EM-, MM- ja olympiakisoista. Hakaurheilijaksi nousee 20 pisteellä.
Kankaanpään Seudun Leiskua edustava Kangas, 24, on voittanut yhteensä kymmenen ulko- ja halliratojen suomenmestaruutta. Hakapisteitä hänellä on koossa 21, ja lisää on luvassa.
– Ensi kaudella EM-kisoissa menestyminen on ykkösjuttu, Kangas linjaa.
Päättyneellä kaudella Kangas teki tasaista jälkeä: hallissa Suomen mestaruus irtosi halliennätyksellä 20,18. Ulkoratakauden pisin työntö kantoi 19,95. Oma ennätys on 20,30.
– Tasaista oli, mutta kesällä ne kaikkein pisimmät työnnöt jäivät puuttumaan. Odotin useampaa yli 20 metriä. Nyt täytyy tehdä kaudesta analyysi ja mennä uusilla ideoilla eteenpäin, Kangas sanoo.
Yksi noista uusista ajatuksista on koettaa toteuttaa jo pidempään vireillä ollut ajatus harjoitusleiristä yhdessä alkujaan islantilaisen heittovalmennusguru Vésteinn Hafsteinssonin harjoitusryhmän kanssa.
– Nyt pidän jonkun aikaa taukoa, enkä ajattele urheilua, mutta sitten aletaan katsoa tulevaa ja miten tuo leiritys saataisiin järjestettyä, Kangas sanoo.
Kangas aikoo syksyn mittaan selvittää myös, mitä olisi tehtävissä keskikesällä kiusana olleille allergiavaivoille.
– Minulla on siitepöly – ja heinäallergiaa. Keskikesällä oli sellainen fiilis, että se pääsi vaikuttamaan suorituskykyyn. Siihen pitäisi löytää lääkitys ensi kaudeksi, Kangas sanoo.
Kangas työskentelee Porin Prikaatin Niinisalon toimipisteessä liikunta-aliupseerina, joten syksyn ja talvena aikana päivät täyttyvät töistä ja harjoittelusta.