Valentin Konosen sanoin Jarkko Kinnusella, Aku Partasella ja Aleksi Ojalalla on juhlapäivä sunnuntaina. Se tarkoittaa 50 kilometrin MM-taistoa The Mall -kadulla Buckinghamin palatsin edustalla.
– Kilpailussa pääsee runttaamaan kunnolla. Harjoituksissahan kävelijät eivät juuri koskaan vedä samalla tapaa täysillä, Kinnusta ja Partasta valmentava entinen huippukävelijä sanoo.
Suomalaistrio on valmistautunut MM-kilpailuun ilman viime hetken ongelmia. Kilpailua edeltäneen parin kuukauden tärkeät harjoitukset ovat onnistuneet.
– Viime vuodelta on hyvässä muistissa lähes kuukauden jakso ennen olympialaisia, jolloin harjoittelusta ei tullut mitään. Nyt tuntee kropassa, että tilanne on hyvin erilainen siihen verrattuna, Kinnunen muistelee viime kesän sairastelua.
Keskeisin 50 kilometrille valmistava harjoitus on 40 kilometrin pitkä treenilenkki. Niitä Kinnunen, 33, on kävellyt parin kuukauden sisään puoli tusinaa, kun vuosi sitten vastaavalla Rion olympialaisia edeltäneellä ajalla niitä oli vain yksi.
– Kaikki kuntoa mittaavat barometrit ovat paremmassa kunnossa kuin ikinä. Kone on osattu virittää. Ei muuta kuin antaa mennä vaan, Kinnunen sanoo.
Ojala: Maali ainoa tavoite, Partanen: Kone on kunnossa
Aleksi Ojalan 50 kilometrin startit keväällä Dudincessa ja Podebradyssä päättyivät keskeytykseen ja diskaukseen, mutta sen jälkeen 30 kilometrin SM-kilpailu Laitilassa ja Seinäjoen Kalevan kisojen 20 kilometriä kielivät kovasta kunnosta, ja siitä, että tekniikka on paremmassa iskussa.
Ojalan, 24, taustavoimana on kesän ajan ollut valmennustiimi, johon kuuluvat Jani Lehtinen, Antti Kempas ja Juha Kinnunen. Heistä Kinnunen on ollut Ojalan treeneissä seuraamassa tekniikkaa.
– Tekniikkaan on tehty pieniä muutoksia. Keskivartaloon on haettu pitoa, ettei se vuoda ja jalkaterien aktiivisuutta on lisätty. Kunto on hyvä. Kalevan kisat todisti, että olen nopeammassa kunnossa kuin koskaan, Ojala sanoo.
Ojalan ennätys on viime vuonna kävelty 3.46.25. Uran ensimmäiset MM- ja olympiakisat viime ja toissa jäivät kesken. Nyt lahjakkaan nuoren kävelijän ajatuksissa on reitillä vain yksi asia.
– En tavoittele muuta kuin, että pääsen ensi kertaa arvokisoissa maaliin. Tiedän, että kun pääsen maaliin, aikakin on hyvä, Ojala sanoo.
Partanen, 25, käveli kevättalvella Dudincessa ennätyksensä 3.49.00 ja on sen jälkeen harjoitellut ongelmitta lukuun ottamatta vatsaongelmia, joiden kanssa hän on tullut toimeen.
– Kalevan kisojen jälkeen on tehty vähän väljemmin kovia treenejä ja herkistelty kuntoa. Vatsankin suhteen on tehty kaikki mitä on ollut tehtävissä. Kokonaisuutena tilanne on hyvä. Kone on kunnossa, Partanen sanoo.
Reitti ja sää povaavat huippuvauhtia
Lontoon keskustaan on vedetty tasainen, loivakaarteisilla kääntöpaikoilla ryyditetty, kahden kilometrin nopea reitti. Ennusteiden mukaan kilpailun aikana on lämmintä 13-17 plusastetta. Se tarkoittaa, että tarjolla tykötarpeet kovavauhtiselle kilpailulle.
– Muutama kaveri on poissa, mutta kilpailun yleistaso on kova. Oma arvioni on, että kärki menee alle kolmen tunnin ja 40 minuutin, sinne 3.38:aan. Kahdeksan sakkiin vaaditaan 3.44–45, Kononen veikkaa.
– Kun muutama kaveri puuttuu, voi olla, että ensimmäinen 10 kilometriä on viime vuosia hitaampi. Saa nähdä, löytyykö höyryjunaa, joka lähtee heti alusta vetämään.
Poissaoloilla Kononen viittaa Rion olympiakisojen kärkikaksikkoon: Slovakian Matej Tothiin, joka on dopingepäilyn takia sivussa ja Australian konkari Jared Tallentiin, joka ilmoitti hiljattain, ettei osallistu kisoihin takareisivamman takia.
Mukana on Irlannin Robert Heffernanin, Japanin Hiroki Arain ja Norjan Håvard Haukenesin tapaisia kärkinimiä, Wei Yun johtama Kiinan trio sekä matkan ranskalainen ME-mies Yohann Diniz.
Diniz on kävelijä, joka tapaa pitää yleisön lämpimänä. Yltiöpäinen kaikki tai mitään -taktiikka voi tuoda yhtä lailla mestaruuden kuin keskeytyksen.
– Minun päävastukseni on Yohann Diniz. Minun täytyisi pystyä hallitsemaan omaa sisäistä petoani, Dinizin tuumi hiljattain ranskalaislehdelle. Hän viitannee tapaansa lähteä liikkeelle ylikovaa.
Kinnuselle Lontoon kilpailupaikka on tuttu. Hän käveli siellä ennätyksensä 3.46.25 viisi vuotta sitten olympialaisissa.
– Siellä tuli heti hyvä fiilis. Olympialaisissa oli kova kannustus, Kinnunen muisteli vierailuaan kilpailupaikalla.
Viisi litraa nestettä ja väliaikoja
Kolmen kävelijän ohella MM-kilpailu on koitos Konoselle, Jani Lehtiselle ja Juha Kinnuselle, jotka muodostavat Suomen huoltotiimin ytimen. Ryhmä tarjoaa urheilijoille nestettä, väliaikoja, kannustusta ja vaikkapa tekniikkaneuvoja, jos sellaista tarvitaan.
– Meillä on nykyaikaista urheilujuomaa, jota pannaan pulloihin 6-7 litraa per urheilijaa. Sitä menee kisan aikana noin viisi litraa. Alkuun juodaan vähän tai ei ollenkaan. Nesteen määrää lisätään, kun elimistö alkaa imeä sitä. Viimeisillä kahden kilometrin kierroksilla sitä voi mahaan asti mennä 2,5-3 desilitraa per kierros, Kononen sanoo.
Neuvojen kanssa täytyy maratonkilpailussa olla tarkka. Niiden pitää kannustaa, ei ärsyttää.
– Nyt alkaa viimeinen tunti. Se on hyvä huuto valmentajalta, Partanen sanoo.
– Ei ole enää pitkästi. Sitä en halua kuulla, Ojala komppaa.