Tero Pitkämäki sinetöi loppukilpailupaikkansa nopeasti, sillä hän heitti keihään karsinnassa ensimmäisellään komeasti 85,97.
Pitkämäki lähti karsintaan pessimistisin odotuksin. Hän teki kolme heittoa sisältäneen minimiverryttelyn ja keskittyi vain heittoonsa. Levolla kunnon nousua hakenut heittäjä saikin yllättyä iloisesti, sillä karsinta näytti kunnon olevan nousussa.
– Hyvä näin, ehkä se auttoi, kun omat odotukset eivät olleet niin korkealla. Verryttely ei ollut helppo, ei ollut sen jälkeen sellainen tunne, että voisin heittää pitkälle, Pitkämäki tuumi.
Torstai-iltana syntynyt kaari oli hänelle uran pisin karsintaheitto arvokisoissa.
– Mutta ei helpoin. Monta kertaa on ollut sellainen karsinta, ettei ole tarvinnut heittää 100-prosenttisesti, ajatukset ovat olleet finaalissa. Nyt keskityin täysillä vain karsintaan.
Hän kaipasi vielä keskiviikkona jalkoihinsa terävyyttä. Karsinnassa tunne oli parempi.
– Nyt jalat olivat ihan ok.
Pitkämäellä on mukanaan yhden Pasi Kuusiselta lainamaansa keihään, Orbit Carbonin. Samalla mallilla Aki Parviainen heitti aikanaan Suomen ennätyksen.
– Ei mennyt ensin välinetarkastuksesta läpi, sanoivat että kärki on liian paksu. Vietiin uudestaan mitattavaksi, ja sitten se meni läpi. Ei 17 vuotta vanhassa keihäässä voi kärki enää olla liian paksu.
Pitkämäki koki Lontoon stadionin yleisön myös olympialaisissa 2012, jolloin hän sijoittui viidenneksi.
– Yleisö oli ihan samanlaista kuin silloin. Kun tulin kentälle, ajattelin, että viimeksi meni päin prinkkalaa, kuinkahan nyt menee, Pitkämäki kertoi.
Kangas: ”Nyt vasen puoli piti, eivätkä voimat valuneet ohi”
Valmentajansa Hannu Kankaan kanssa Pitkämäki keskusteli kentällä lyhyesti.
– Sovittiin Hannun kanssa, että teen mitä parhaaksi näen.
Kangas oli tyytyväinen näkemäänsä.
– Nyt vasen puoli piti eivätkä voimat valuneet ohi vaan keihääseen. Vauhti oli aika rauhallinen, mutta tuki tuli nopeasti maahan. Se oli hyvä asia. Me molemmat näimme niin, että kuoppa tuli. Emme tienneet, riittikö aika ja lepo sen korjaamiseen. Nyt karsinnan perusteella voi sanoa, että kuoppa on ohitettu, hän viittasi kunnon laskuun ja sen kääntymiseen jälleen nousuun.
Saksan Johannes Vetter väläytti jälleen hurjaa virettään, sillä hän kiskaisi 91,20. Tshekki Petr Frydrych oli toinen (86,22), Trinidadin Keshown Walcott kolmas (86,01) ja Pitkämäki neljäs.
Kaikki kolme saksalaista ovat kilpailussa mukana: olympiavoittaja Thomas Röhler oli kahdeksas heitettyään toisellaan 83,87 ja kilpailun mitalisuosikkeihin lukeutuva Tshekin Jakub Vadlejch (83,87) yhdeksäs. Kaikkiaan 13 heittäjää ylitti 83 metrin karsintarajan.
Röhler on Pitkämäen suosikki finaalissa.
– Röhler on suosikkini, koska Vetter pommitti niin paljon kovia heittoja. Ihmettelen, että heittää niin paljon kovia heittoja jo verryttelyssä. Juttelimme kentällä, ja hän sanoi minulle, ettei osaa heittää 85-prosenttisella teholla, Pitkämäki kertoi.
Keihään karsinnassa kaikkiaan 13 urheilijaa heitti yli karsintarajan 83 metriä. Pitkämäen heitto oli karsinnan neljänneksi pisin. Vetterin jälkeen Tsekin Petr Frydrychin 86,22 oli seuraavaksi pisin, Trinidadin ja Tobagon Keshorn Walcott kiskaisi 86,01. Röhler heitti 83,87 ja eteni vaivattomasti loppukilpailuun.
Sandblom: ”Juoksu kulki vähän, sillä ponnistus petti”
Linda Sandblomille korkeuden karsinnasta tuli pettymys. Sandblom selvitti aloituskorkeuden 180 kolmannellaan, eivätkä yritykset 185:stä tuottaneet toivottua tulosta. Tulokseen 180 jääminen oli hyppääjälle pettymys.
– Huonoin tulos ikinä arvokisoissa, mutta jos katsoo kesän tulostasoa, normitulos. Olen silti pettynyt. Juoksu kulki vähän liiankin hyvin, sillä ponnistus petti, Sandblom sanoi.
Sandblom kokee, että hänen kropassaan on aineksia korkeampiin hyppyihin kuin mitä hän on tänä kesänä pystynyt esittämään.
– Kyllä se siellä on, mutta on vaan ollut vaikea saada palaset yhteen, hän sanoi.
Sandblomin kausi jatkuu Ruotsi-ottelussa, sitä ennen ohjelmassa on mahdollisesti yksi kilpailu.