Vaasan Kaarlen kentän 400 metrin aitojen kenttäennätys on Karsten Warholmin mukaan erinäköinen perjantaista sunnuntaihin kestävän EM-joukkuekilpailun Ykkösliigan jälkeen. Paljonko Jiri Muzikin 49,39 kohenee, sitä hän ei veikkaile.
– Sen verran kovia kavereita on mukana, että varmasti mennään sen alle, Warholm sanoo.
Norjalaisaituri pinkoi torstaina Bisletillä Timanttiliigan voittoon maansa ennätyksellä 48,25 ja voitti sunnuntaina Tukholmassa ajalla 48,82. Liukkaasti hän saa liikkua myös Vaasassa, jos voittoa havittelee.
– Tämän piti olla varman päälle -kisa noiden kahden Timanttiliigan kilpailun jälkeen, mutta kun katsoin starttilistaa, ei voinut kuin huokaista, Warholm harmitteli.
Miesten 400 metrin aidat on Vaasan EM-kilpailun tasokkain yksittäinen lajin osanottajien tasolla mitaten. Erityisen rankan siitä tekee se, että pika-ja aitajuoksumatkoilla on perjantaina alkuerät.
Aitamatkalle ilmoittautuneiden joukossa ovat Rion olympiakisojen pronssimitalisti ja hallitseva Euroopan mestari Turkin Yasmani Copello, Rion olympianelonen, Irlannin Thomas Barr, ex-Euroopan mestari Sveitsin Kariem Hussein ja Rion olympiakuutonen, Viron Rasmus Mägi.
48 sekunnin alitus on mahdollinen
Warholm lähtee Vaasan kilpailuun Oslon juoksun tuomalta maailmantilaston kolmannelta sijalta. Oslon juoksu ei Warholmin mukaan ollut täydellinen.
– Oslossa 300 metriä meni hyvin. Yritin juosta 13 askelen rytmillä yhdeksännelle aidalle, mutta en aivan onnistunut, Warholm sanoo.
Warholmin, 21, viime vuosien rivakan kehityksen taustavoimana on kokenut pikajuoksuvalmentaja Leif Ove Alnes, joka nosti aikanaan Geir Moenin 200 metrin Euroopan mestariksi.
Oslon juoksun jälkeen Warholmilta on kyselty 48 sekunnin alituksesta ja Pohjoismaiden ennätyksestä, joka on Sven Nylanderin 21 vuotta sitten juoksema 47,98.
– Uskon, että pystyn alle 48 sekunnin, mutta en lupaa mitään, Warholm sanoo.
Kemppainen: Pientä venymistä tarvitaan
Kaarlen kentällä urheilee viikonvaihteessa kaksitoista joukkuetta ja noin 540 urheilijaa. Suomen lisäksi mukana ovat Norja, Ruotsi, Tanska, Belgia, Bulgaria, Irlanti, Portugali, Romania, Sveitsi, Turkki ja Viro. Kolme parasta joukkuetta nousee vuodelle 2019 superliigaan.
Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi, että Suomella on hyvät mahdollisuudet taistella noususta.
– Pientä venymistä se tilastoihin nähden vaatii, Kemppainen sanoo.
Suomen joukkueesta on vajaa puoli tusinaa urheilijaa, joille Kaarlen kenttä on kotistadion. Yksi heistä Karin Storbacka, jolle EM-joukkuekilpailussa on ripaus jäähyväisten makua.
Storbacka on aikeissa päättää aktiiviuransa kuluvan kauden jälkeen, joskin ovi on auki matalatasoisemmalle uran jatkolle.
– Tein kaksi vuotta sitten päätöksen, että ura loppuu tähän kauteen, mutta en halua sanoa ihan varmasti, että kilpaileminen loppuisi kokonaan, Storbacka sanoo.
Kun Vaasassa oli EM-joukkuekilpailun edeltäjä, Euroopan cup vuonna 2007, Storbacka oli mukana 4 x 400 metrin viestissä. Nyt matka on 3000 metriä, ja kun mukana on Ruotsin Meraf Bahtan tapaisia alle 9 minuutin juoksijoita, vauhtia riittää varmasti sen verran, että Storbacka voi yrittää kohentaa tuoretta ennätystään 9.13,40.
– Se on varmasti mahdollista, mutta en mieti niinkään aikaa, vaan sijoitusta ja joukkueen pisteitä, Storbacka muistuttaa.