Williams tuplamestariksi, Duplantis yritti kuuden metrin ylitystä

Williams tuplamestariksi

Nuorten MM-kilpailuiden toiseksi viimeinen kilpailupäivä tarjosi kansainvälisesti muun muassa suursuosikki Armand Duplantisin näytöksen seiväshypyssä ja 200 metrillä kisojen toiseen mestaruuteensa pinkoneen Briana Williamsin huiman 22,50 ajan tuoneen juoksun.

Duplantis täysin suvereeni: ”582 kuulosti hyvältä”

Armand Duplantis seisoo sanojensa takana. Ruotsalainen seiväshypyn supertähti piti mahdollisena, että kuusi metriä menee Tampereella nuorten MM-kisoissa.  Hän sinetöi mestaruuden kisa- ja kenttäennätyksellä 582:n ja yritti kolmesti kuudesta metristä, vaikka yritykset jäivät vaisuiksi.

– Halusin kokeilla kuutta metriä, vaikka ehkä olisi pitänyt jättää kilpailu 582:een. Tällä kertaa se ei onnistunut, mutta ei minun sitä tarvitse nyt ylittää, joten ei haittaa, Duplantis sanoi.

Duplantis taivutti Ratinassa 550, 560 ja 582 ensimmäisellään. Hellekelissä ja melko tuulettomassa säässä seiväshypylle oli koko lailla täydelliset puitteet.

– Seiväshypyssä kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan, mutta kolme ensimmäistä hyppyäni menivät aika lailla kuten suunnittelin, Duplantis sanoi.

”Otin paineet motivaationa”

Tällä kaudella junioreiden ME:n 593 hypännyt ”superjuniori” olisi halutessaan voinut valita toisin, jättää MM-kisat väliin ja kuitata muhevat starttirahat Timanttiliigan Rabatin kilpailusta perjantaina. Hän halusi kuitenkin kilpailla maajoukkueasussa ja voittaa MM-tittelin. Tampereella hän oli suvereeni suosikki.

– Otin paineet enemmän motivaationa kuin murskaavana asiana. Oli hyvä kilpailu. Muistan tämän pitkään, Duplantis sanoi.

Mikä sai sinut valitsemaan korkeuden 582 sen jälkeen, kun kilpailun voitto oli ratkennut 560:n ylityksellä?

– Tiesin, että kisaennätys oli 571 ja stadionennätys 578. 579 ei kuulostanut oikein hyvältä luvulta, joten otin 582, se kuulosti hyvältä.

Toiseksi MM-taistossa taivutti oman ennätyksensä tehnyt Yhdysvaltain Zachery Bradford. Hän ylitti 555. Saman korkeuden meni myös japanilainen pronssimitalisti Masaki Ejima.

Williams: ”Olin vähän väsynyt ja hermostunut”

Jamaikan 16-vuotias Briana Williams juoksi tuplamestariksi voitettuaan satasen jatkoksi myös 200 metriä. Hän lohkaisi aiemmasta ennätyksestään peräti 0,51 ja pinkoi kevyenoloisesti kisaennätyksen 22,50.

– Olin vähän väsynyt ja hermostunut ennen kisaa, valmentajansa läsnäoloa kiitellyt mestari kiitteli.

Nuorelle jamaikalaiselle on helppo ennustaa menestystä jatkossakin. Hänellä olikin jo mietteitä jatkosta:

– Haluan olla nuorin olympiamitalisti Tokiossa 2020, mutta sitä ennenkin on paljon mahdollisuuksia menestyä.

Diaz kolmiloikan mestariksi kisaennätyksellä

Miesten kolmiloikassa mestaruus meni Kuubaan, kun Jordan A. Diaz hyppäsi voittajaksi kisaennätyksellä 17,15. Muut mitalit veivät ranskalaiset, joista Martin Lamou oli toinen tuloksella 16,44 ja Jonathan Seremes pronssilla 16,18.

– En tuntenut paineita, keskityin vain omaan suoritukseeni, tekniikkaani ja kilpailusta nauttimiseen. Tämä on suuri saavutus, kiitos koko vuoden kovasta työstä, Diaz sanoo.

Pikaviesteissä naisten viestin voitti Saksa (43,82) ja miehissä Yhdysvallat (38,88).

Miesten 5000 metrillä kenialaiset Edward Pingua Zakayo (13.20,16) ja Stanley Mburu Waithaka (13.20,57) ottivat maalleen kaksoisvoiton. Norjan Jacob Ingebrigtsen otti kisojen toisen mitalinsa, tällä kertaa pronssia. Se tuli 13.20,78, joka on 19-vuotiaiden Euroopan ennätys. Hänen aiempi ennätyksensä oli 13.35,84.

–  Unelmani oli voittaa mitali täällä, seuraavaksi EM-kisoihin suuntaava Ingebrigtsen.