Lauri Tuomilehto ja Samuel Purola satasen EM-finaaliin!

Suomi mitali- ja pistetilastojen kärkijoukossa

Kaksi suomalaista selviytyi ensi kerran yhdessä miesten 100 metrin juoksun arvokilpailuiden finaaliin. Tämän tempun tekivät Porvoon Akilleen Lauri Tuomilehto ja Oulun Pyrinnön Samuel Purola 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä.

LIVE-Tulospalvelu:

Suomalaisista naisurheilijoista ovat yhdessä 100 metrin finaaliin aiemmin selviytyneet Johanna Manninen ja Heidi Hannula, jotka vuonna 2001 olivat 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Amsterdamissa kolmas ja viides.

Tuomilehto juoksi ensimmäisessä välierässä toiseksi ajalla 10,74 Saksan Marvin Schulten voittaessa ajalla 10,60. Tuomilehto löi 0,02 sekunnin erolla Espanjan Sergio Lópezin. Juoksun aikana mitattiin vastatuulta 0,1 metriä sekunnissa.

Purola oli toisessa välierässä hänkin toinen ajalla 10,70. Purolan erä juostiin 1,1 sekuntimetrin myötätuuleen ja sen ylivoimainen voittaja oli Saksan Milo Skupin-Alfa ajalla 10,43. Ruotsin Henrik Larsson voitti kolmannen välierän ajalla 10,71.

Purolan aika oli välierien kolmanneksi nopein ja Tuomilehdon aika viidenneksi nopein. Suomalaiskaksikko juoksee mitali mielessään EM-finaalin perjantaina Suomen aikaa kello 19.55.

Helena Leveelahti toiseksi parhaana kiekkofinaaliin

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti heitti tyttöjen kiekonheiton karsinnassa oman ryhmänsä pisimmän kaaren 48,25 heti ensi yrityksellään. Toisessa ryhmässä sinkautti Moldovan Alexandra Emelianov loistavasti 54,48.

Viime kesänä Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa juuri Tbilisissä Emelianov voitti ja Leveelahti oli silloin toinen. Tyttöjen kiekonheiton EM-finaali heitetään perjantaina alkaen Suomen aikaa kello 18.50.

Finaaliin selviytyy myös Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen tyttöjen kolmiloikassa, jonka karsinta peruutettiin. 17 kilpailijan finaali alkaa perjantaina kello 15.20.

Saara Hakasen seuratoveri Iina-Kaisa Mäkelä työnsi seitsenottelussa kolmikiloista kuulaa tasan 13 metriä ja sijoittui tässä lajissa 12:nneksi. Seitsenottelun neljännessä lajissa 200 metrin juoksussa Mäkelä oli 26:s ajalla 26,69. Avauspäivän yhteispisteissä Mäkelä sijoittuu 24:nneksi pistein 3040.

Andersson ja Strömberg selvittivät seiväskarsinnan virheittä

Suomenruotsalaiset Esbo IF:n Saga Andersson ja Larsmo IF:n Alina Strömberg ylittivät upeasti tyttöjen seiväshypyn karsinnassa ainoina kilpailijoina kaikki tarvittavat korkeudet ilman yhtäkään pudotusta. Kumpikin jätti 345 väliin ja ylitti ensimmäisellä yrityksellään sekä 360, 375 että 385.

Tyttöjen seiväshypyn finaali alkaa lauantaina Suomen aikaa kello 15.00.

Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvin ensimmäinen yritys poikien keihäänheiton karsinnassa oli yliastuttu, mutta toisella hän kiskaisi jo 67,25 ja kolmannella 68,19. Töysän Vedon 199-senttisen Juhani Hauta-ahon ensimmäinen yritys oli yliastuttu, mutta toisella lensi 65,50.

Karsintarajan 71 metriä ylitti vain kaksi kilpailijaa. Narvi selviytyi finaaliin karsinnan kahdeksantena ja Hauta-ahokin juuri viimeisenä 12:ntena. Poikien keihäänheiton finaali alkaa lauantaina kello 17.35.

Suomen molemmat estejuoksijat ennätyksillään finaaliin

Tyttöjen 2000 metrin estejuoksun alkuerissä Lahden Ahkeran Aino Kuljukka oli omassa erässään komeasti kolmas uudella ennätyksellään 6.50,73. Forssan Salaman Astrid Snäll paransi ennätystään yli kahdeksan sekuntia aikaan 6.52,48, oli omassa erässään kuudes ja selviytyi hänkin aikavertailun nopeimpana finaaliin.

Avauspäivänä oli tulessa alkukilpailuissa yhteensä 15 suomalaisurheilijaa, joista peräti 13 selviytyi jatkoon. Suoraan finaaleissa kilpailivat Tomi Lehto 3000 metrin juoksussa ja Iina-Kaisa Mäkelä seitsenottelussa.

Ilta päättyi poikien 3000 metrin juoksuun. Espoon Tapioiden Tomi Lehto oli ennätysvertailussa vasta 14:nneksi nopein, mutta kamppaili sisukkaasti kuudenneksi ajalla 8.26,31. Lehto paransi ennätystään yli kahdeksan sekuntia. Hänen aikansa on 2000-luvun toiseksi paras suomalaistulos 17-vuotiaiden ikäluokassa.