Laine ennätysheitolla voittoon: ”Oli jännät paikat”

Keihäänheittäjä Topias Laineesta tuli Buenos Airesissa historian ensimmäinen suomalainen Nuorten kesäolympialaisten kultamitalisti ja kuudes suomalainen mitalisti.

Poikien keihäskisa ratkesi kahden kilpailun yhteistuloksella. Laine voitti toisen kilpailun ennätyksellään 78,75 ja oli ensimmäisessä kilpailussa kolmas tuloksella 74,57. Yhteistulosta kertyi 153,42.

– En tiedä mitä sanoa, olen niin iloinen,  Laine hehkutti.

Laine paransi toisessa kilpailussa ennätystään yli kaksi metriä  ja nousi 17-vuotiaiden kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kymmenenneksi.

– Oli jännät paikat, kun heitin kilpailun ensimmäisenä. Piti vielä omien suoritusten jälkeen katsoa koko kierros loppuun ennen kuin sijoitus varmistui. Hyviä heittoja ne olivat, nyt en pysty muuta sanomaan, Laine kertaili.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Argentiinan Agustin Osorio, joka oli ensimmäisessä kilpailussa toinen ja toisessa viides tuloksin 76,03 ja 74,25. Kolmas oli Tshekki Martin Florian, joka oli ensimmäisessä kilpailussa viides ja toisessa kakkonen heitettyään 74,00 ja 76,24.

Iso kiitos valmentajaisälle

Laine, 17, voitti keihäänheiton myös viime vuonna Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Aiemmin tänä kesänä HKV:n heittäjä-pikajuoksija-lahjakkuus oli 17-vuotiaiden EM-kisoissa pronssilla.

– Iso kiitos valmentajaisälle, broidille ja perheelle. Ne on aina olleet minun tukena. Ja toiselle valmentajalle Harrille tietysti myös, Laine viittasi isäänsä, ex-keihäänheittäjä Yki Laineeseen joka huolehtii keihäänheiton lajivalmennuksesta ja valmentaja Harri Laihoon, joka vastaassa muusta valmennuksesta,

Ensi kesänä Laine siirtyy 19-vuotiaiden sarjaan, jolloin edessä ovat kilpailut miesten keihäällä. Nuorten olympialaisissa kilpailtiin 700 gramman keihäällä.

Minna Hollanti oli Buenos Airesissa tyttöjen keihäskilpailussa11:s. Hän heitti toisessa kilpailussa 45,53 ja sai kahden kilpailun yhteistulokseksi 92,56.

– Selkävamma haittasi valmistautumista näihin kisoihin. Fiilis oli ihan ok, mutta heitto ei vaan enää kulkenut samalla tavoin kuin aiemmin kesällä, Hollanti pohti.

– 400 metrin aitajuoksija Kia Laisi ei startannut toiseen kilpailuun. Hän tunsi olonsa sairaaksi ja pahoinvoivaksi ja teki lämmittelyn jälkeen päätöksen olla kilpailematta.