Elisa Neuvoselle yllätyspronssi Taipeista: Tästä vain haaveilin

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elisa Neuvosen mainio kilpailukausi sai yllätyskuorrutuksen, kun hän käveli kolmanneksi Universiadien 20 kilometrillä Taipeissa Taiwanissa.

Ankara, yli 30 plusasteen helle söi vauhtia, joka näkyi ajoissa. Neuvonen varmisti pronssimitalin tasaisella vauhdinpidolla ajalla 1.42.50.

– En ollut varautunut siihen, että voisin olla mitaleilla. Olin kyllä haaveillut siitä, mutta kun katselin tilastoaikoja, en pitänyt sitä realistisena, Neuvonen sanoi.

Kilpailun voitti Ukrainan Inna Kashina ajalla 1.39.44. Kiinan Xia Zhang oli toinen (1.41.18). Neuvosen menestys irtosi maltilla ja kilpailun loppuun löytyneellä kirivaihteella.

– Noin 10 kävelijän ryhmä lähti kilpailun alussa kärkeen pitämään vauhtia. Itse aloitin rauhallisemmin ja menin aika tasaisesti. Jossain 10 kilometrin jälkeen sieltä alkoi tulla selkiä vastaan. Sitten kuulin, että pronssiin on puoli minuuttia, Neuvonen sanoi.

Mitalimahdollisuus toi isäpuhtia. Neuvonen kytki päälle kirivaihteen ja nousi pronssille.

–  Hyvin pystyin pitämään tekniikan kasassa. Viimeinen kilometri oli minulle kilpailun nopein, Neuvonen sanoi.

Neuvonen, 26, on tällä kaudella kohentanut ennätystään kaikilla kilpailumatkoilla. Kautta on vielä jäljellä, mutta hyvä kesä antaa jo nyt pontta tuleville vuosille.

– Jos ensi vuonna pääsisi EM-kisoihin, sitten seuraavana vuonna MM-kisoihin ja sen jälkeen olympialaisiin. Siinä olisi hyvä arvokisasuora, Neuvonen kaavaili.

Neuvosen mitali oli yleisurheilun kolmas Taipeista. Juuso Hassi oli aiemmin toinen kymmenottelussa ja Jenni Kangas kolmas keihäänheitosta. Pistesijoja on kaksi: Jonna Berghemin 400 metrin aitojen kuudes ja Salla Sipposen kiekonheiton kahdeksas sija.

Heikkinen neljäntenä ottelussa

Seitsenottelija Jutta Heikkinen on Taipeissa kahden lajin jälkeen neljäntenä 1765 pisteellä ja 184 pistettä kärjestä. Heikkinen pinkoi 1,4 metriä sekunnissa hönkineessä vastatuulessa 100 metrin aidat 14,20 ja ylitti korkeudessa 168.

Kilpailua johtaa Australian Alysha Burnett 1949 pisteellä (100 metrin aidat 14,60, korkeus 186).

Tshekkiä arvokisoissa edustava Kristiina Mäki oli 1500 metrin alkuerässään kolmas ajalla 4.19,86 ja eteni suoraan loppukilpailuun.

Naisten 20 kilometrin kävelyn mitalistit: hopeamitalisti Kiinan Xia Zhang, mestari Ukrainan Inna Kashina ja pronssimitalisti Elisa Neuvonen.