Coleman huippuvauhdissa, Barega juoksi junioreiden ME:n, Ibarquenille 100 000 taalaa

Coleman huippuvauhdissa

Pikajuoksija Christian Coleman ja junioreiden ME:n juossut etiopialainen kestävyysjuoksija Selemon Barega säväyttivät Brysselissä timanttiliigakauden päättäneessä finaalissa.

Coleman kiihdytti 100 metrillä kauden kärkiajan 9,79 ja Barega, 18, pinkoi 5000 metrin kauden kärkiajaksi 12.43,02. Sillä hän rikkoi maanmiehensä Hagos Gebrhiwetin alle 20-vuotiaiden ME:n 12.47,53, joka ehti olla voimassa kuusi vuotta.

Colemanin 100 metrin voittoaika vie hänet kaikkien aikojen tilastossa jaetulle seitsemännelle sijalle. Oma ennätys ennen Brysselin juoksua oli viime vuonna syntynyt 9,82.

Brysselissä juostiin lievään vastatuuleen (-0,3 m/s). Toiseksi ja kolmanneksi juoksussa sijoittuivat Yhdysvaltain Ronnie Baker ja Jamaikan Yohan Blake  ajoin 9,93-9,94.

– Se oli ilman muuta kauden paras juoksu. Minulla oli alkukaudesta takareisivaiva. En voinut harjoitella kunnolla. Jotkut kehottivat jättämään kauden sikseen, mutta en ole sitä tyyppiä, joka antaa periksi, Coleman sanoi.

Talvella MM-hallien 3000 metrillä toiseksi juossut Barega teki rajun noin 12 sekunnin parannuksen ennätykseensä huippuvauhdikkaassa 5000 metrin kilpailussa. Edellisen kerran maailmassa on kukaan juossut kovempaa vuonna 2004.

– Tulin tänne voittamaan, en miettinyt aikaa, mutta jotenkin kaikki napsahti kohdalleen, Barega tuumi.

Barega sinetöi voiton juoksemalla viimeisen kierroksen 56,15. Hän ohitti kisaa vauhdittaneen maanmiehensä Yomif Kejelchan 200 metriä hänen maalia. Kejelcha oli lopulta kolmas ennätyksellään 12.46,79, kun Hagos Gebrehiwet kiri toiseksi ajalla 12.55,58.

Kilpailu alkoi kahdella 61 sekunnin kierroksella ja päättyi samalla tavalla: toiseksi viimeinen kierros mentiin 60 sekuntiin, edellinen 61 sekuntiin ja sitä edeltävä 60 sekuntiin.

Shubenkov mahtivireessä

Ruotsi-ottelussa lauantaina heittävä Ruotsin Daniel Ståhl oli Brysselin kiekkokilpailussa kolmas heitettyään 66,74. Kilpailun voitti Jamaikan Fedrick Dacres, joka heitti 68,67.

Portugalia edustava ex-kuubalainen Pedro Pablo Pichardo Portugali ponnisti kolmiloikan voittoon tuloksella 17,49 ja jätti 17,31 ponnistaneen lajin kestomenestyjän, Yhdysvaltain Christian Taylorin toiseksi. Pichardo harmitteli, ettei pääsee vielä arvokisoihin uuden kotimaansa edustajana.

– Harjoittelen nyt Portugalissa isäni johdolla. Se oli yksi syy miksi siirryin Portugaliin. Kuubassa en saanut harjoitella isäni kanssa, Pichardo sanoi.

Venäläinen Sergei Shubenkov kiiti 110 metrin aitojen voittoon uransa kolmanneksi parhaalla ajalla 12,97. Espanjan Orlando Ortega oli toinen (13,10).

Naisten 100 metrin aidoissa Yhdysvaltain Brianna McNeal oli nopein ajalla 12,61 ja Kendra Harrison toinen kaksi sadasosaa hitaampana.

– Keskityin vain juoksemaan puhtaasti. En edes huomannut Christina Manningin kompurointia siinä vieressä, McNeal sanoi.

Morgunoville makoisa voitto

EM-kisojen venäläinen hopeamitalisti Timur Morgunov taivutti Brysselissä 593 ja voitti pitkäksi venyneen seiväskisan. Toiseksi tulleen Yhdysvaltain Sam Kendricksin tapaan hän meni 588 kolmannella, mutta ylitti 593 ensimmäisellään.

Kendriksi jätti 593 väliin ja pudotti kolmesti korkeudesta 598, joten Berliinin EM-kisoissa kuusi metriä ylittänyt Morgunov päätti, ettei enää hyppää, kun voitto Kenricksin pudotusten myötä ratkesi.

– Kovatasoinen kilpailu. Jossain vaiheessa enää edes odottanut, että voittaisin, mutta tulos oli lopulta aivan fantastinen, Morgunov sanoi.

Kanadan Shawn Barber oli kolmas hypättyään 583. Lajin supernimet, ME:n haltija Renaud Lavillenie oli viides jäätyään 573:een, ja tuore Euroopan mestari Armand Duplantis seitsemäs tuloksella 568.

Ibarguen tupla toi 100 000 taalaa

Naisten lajeissa Kolumbian Caterina Ibarguen ponnisti huikean tuplan. Hän voitti kolmiloikan torstaina Zürichissä ja pituushypyn perjantaina Brysselissä tuloksella 680. Kumpikin voitto toi 50 000 dollaria, joten kuittasi kahtena päivänä yhteensä 100 000 dollaria.

– Nyt lähdetään perheen kanssa lomalle, Ibarguen sanoi.

Bahaman Shaunae Miller-Uibo kukisti Hollannin Dafne Schippersin 200 metrillä ajoin 22,12-22,53. Baharainin  Salwa Eid Naser kiiti ratakierroksen 49,33 ja Laura Muir voitti 1500 metriä kovalla ajalla 3.58,49.

– Tuntuu, että kädetkin meni hapoille, mutta samalla tuntui hyvältä. Olen oppinut virheistä ja osasin sijoittua oikein, vasta päätöskierroksella kärkeen sännännyt, Muir sanoi.