16- ja 17-vuotiaiden SM-kisat: Ensimmäisen mestaruutensa juossut Severi Mäntylä 10,87 välierissä

Porvoon Akilleksen Severi Mäntylä pinkoi yllätyksekseen välierissä 10,87 ja vei 17-vuotiaiden Suomen mestaruuden Espoossa. Ajalla 10,94 tullut mestaruus oli Mäntylälle uran ensimmäinen. Ennätys syntyi metrin sekunnissa avittaneeseen myötätuuleen.

– Alkuerässä lähdin vaan hakemaan varmaa jatkopaikkaa, välierässä itse asiassa vielä yritettiin säästellä. Tuli yllätyksenä, että meni noin kovaa. Mestaruus tuntuu hyvältä, monta kertaa olen ollut lähellä, nyt tuli eka mestaruus, Mäntylä sanoi.

Hänen aiempi ennätyksensä oli 11,04. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti voitti 16-vuotiaiden satasen ajalla 11,06. Naisten satasten mestaruudet veivät 17-vuotiaissa odotetusti Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala (12,16) ja 16-vuotiaissa Raision Kuulan Johanna Kylmänen (12,26).

– Mestaruus tuli, sitä hain. Aika rennosti otin alku- ja välierät, ehkä vähän liikaakin juoksin, olisi pitänyt puolivälissä jo antaa rentouttaa, Kylmänen sanoi.

Kylmäsellä vastatuulta oli peräti 2,7 metriä sekunnissa, Latvalalla 2,2.

Laisi iloitsi ennätyksestään

Tyttöjen 400 metrillä Espoon Tapioiden Kia Laisi juoksi 17-vuotiaiden voittoon ennätyksellään 57,05. Aiempi ennätys oli 59,21.

– Yritin pysyä tosi rentona ja se onnistui. Tosi rento olo oli, se oli pääasia. Kausi on ollut tosi onnistunut, olen ollut yllättynyt. Vähän kaikki on kehittynyt, Laisi sanoo.

Hän juoksee sunnuntaina vielä 400 metrin aidat. Siinä lajissa hän edusti Suomea tänä kesänä 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa ja juoksi ennätyksensä 59,90.

Porvoon Akilleksen Isac Wedenberg voitti 17-vuotiaiden 400 metriä ennätyksellään 50,12 ja ennätyksiä painelivat juoksussa myös viisi muuta finalistia. 16-vuotiaden 400 metrillä Tampereen Pyrinnön Joel Turkkaa ei sadekuurokaan hidastanut, Turkka juoksi vakuuttavasti mestariksi ajalla 49,87. Hän oli ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Nuutti Kokko juoksi 52,27. 16-vuotiaiden tyttöjen ratakierroksen voitti IF Ålandin Anni Nylund kauden parhaallaan 58,96.

Helander soolojuoksulla 3000 metrin ennätykseensä

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander on päässyt mainioon loppukesän vireeseen. Viime viikkojen 800 ja 1500 metrin uudet omat ennätykset saivat jatkoa 3000 metrin ennätyksestä Espoossa 16- ja 17-vuotiaden SM-kilpailuissa.

Helander lähti alkumatkasta jo omille teilleen ja vei 17-vuotiaiden mestaruuden ajalla 8.34,91. Hänen edellinen ennätyksensä oli 8.41,19 viime vuodelta.

– Vähän mietin uutta ennätystä, koska tälle kaudelle ei oikein ole tullut sellaisia hyviä kolmen tonnin kisoja. Pari ekaa kierrosta odotin, jos joku lähtisi antamaan vähän vetoapua, mutta kun sellaista ei löytynyt, lähdin vetämään tasaista 8.30:n loppuaikaan tähtäävää vauhtia, Helander sanoi.

Saman ikäluokan naisten 3000 metriä voitti IK Falkenin Nathalie Blomqvist, joka juoksi ajan 10.22,25. Hän juoksi perjantaina jo 800 metrin alkuerät, joten ajallisia tavoitteita 3000 metrille ei ollut.

– Ajattelin, että laitan lenkkarit päälle ja haluan säästää jalat vielä huomiseen. Rento juoksu ja vähän kiihdytys lopussa oli suunnitelma, ja se meni niin kuin olin ajatellut, Blomqvist sanoi.

16-vuotiaiden 3000 metrillä sen sijaan pidettiin reipasta vauhtia, sillä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Moona Korkealaakso juoksi voittoon ajalla 9.56,65.

– Vähintään 9.45 olisi ollut hyvä saada loppuajaksi, mutta oli aika tuommoinen perusjuoksu, Korkealaakso sanoi.

Eemil Helander juoksi 17-vuotiaiden Suomen mestariksi 3000 metrillä soolojuoksulla, joka toi myös uuden ennätyksen.

Joel Turkka juoksi ylivoimaiseen voittoon 16-vuotiaiden ratakierroksella.

,

Noormarkun Nopsan moukarinheittäjä Oskari Lahtisella jäi 70 metrin raja tällä kertaa puhkaisematta, mutta 17-vuotiaiden SM-kulta irtosi Espoossa tuloksella 69,08. Lahtinen on tänä vuonna heittänyt ennätyksensä 71,73.

– En saanut oikein rentoutta heittoja, perustekemistä, seuraavaksi Ruotsi-otteluun ajatuksiaan suuntaava Lahtinen sanoi.

Seiväshypyssä ensimmäisenä mitalejaan ratkoivat 16-vuotiaat pojat, joiden kilpailua koetteli pyörivä tuuli. Siitä huolimatta Joonatan Kemppainen hyppäsi ulkorataennätyksensä, joka nyt on tasan neljä metriä. Hallissa hän hyppäsi saman lukeman viime talvena, ulkona edellinen ennätys oli 395 viime vuodelta.

– Vähän hankala kisa, tuuli pyöri ja meinasi ampiaisetkin alkaa sabotoida, kerran pistikin. Yritin omalla tekemisellä hypätä hyvin, viikonvaihteessa myös kuulassa kilpaileva Kemppainen sanoi.

17-vuotiaissa seiväshypyn voitti Tampereen Pyrinnön Jami Siira, joka ylitti 465. Kiekossa Janakkalan Janan Sanni Kuparinen vei 17-vuotiaiden mestaruuden tuloksella 45,88 ja 16-vuotiaissa pisimmälle heitti Someron Esan Silja Kosonen, joka heitti ennätyksensä 42,08.